Pustite deti do kuchyne, matika im pôjde lepšie. Veď sa len zamyslite: rátate počet lyžíc múky a cukru („…jedeeen, dvaaa“), učíte sa deliť („Iba pol lyžičky, dievčatko, iba pol, jaj“), na váhe spoznávate veličizné čísla („Aha, táto jednotka s dvomi nulami je sto, toto je dvesto, …“) a keď tínedžerom dáte spraviť sladkokyslý nálev na uhorky, hneď zistia aké praktické pre život je orientovať sa v percentách. Áno, má to všetko aj svoje riziká, ale s nimi je lepšie než bez nich (aj bez rizík a aj bez detí).
Avšak deti v kuchyni znamená aj veľa cvičenia pre malé prsty, veľa sústredenia, koordináciu ruky a oka. Dokonca je v príprave jedla aj porozumenie postupnosti, teda, že najprv musíme spraviť krok jeden, až po ňom sa môžeme posunúť ďalej.
Zo všetkého najviac sa deti v kuchyni učia trpezlivo čakať na veľký koniec. A to je veru veľmi dôležítá lekcia do života. Práve preto v Prečítanom lete 2019 máme na každý týždeň jeden recept na spoločnú prípravu s deťmi.
Rozprávková hrianka na sobotné ráno
Potrebujete
50 g medu (tekutého, ale pokojne aj skryštalizovaného)
50 g zmäknutého masla
štipka škorice
a hrianky alebo nakrájaná vianočka
Na ozdobenie lupene jedlých kvetov (kapucínka, fialky, ruže, sedmokrásky, ďateliny).
Ako na to
Maslo si nechajte na pulte celú noc, aby vám zmäklo a aby ste si tým ušetrili prácu ráno.
Tyčovým mixérom ho potom vymiešajte s medom a škoricou a natrite ho vo vami obľúbenej vrstve na hrianku alebo vianočku.
Môžete ho hneď ozdobiť lupienkami jedlých kvetov.
Ak si na jedlé kvety netrúfate, tak si iba sadnite na balkón či terasu, pozorujte letný hmyz a pozdravte každú jednu včelu, ktorá okolo vás preletí. Ešte šťastie, že ich stále máme.
___